Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Πολλοί ακούνε προειδοποιητικούς ισχυρισμούς, που ξεπερνούν την οικονομική σφαίρα και παραπέμπουν απευθείας και αμιγώς στην πολιτική, όπως για παράδειγμα αυτόν που λέει ότι το Σύνταγμα κουρελιάζεται και αντανακλαστικά πιστεύουν ότι πρόκειται για άλλη μια από τις λεκτικές υπερβολές που ξεστομίζονται για λόγους εντυπωσιασμού δεξιά και αριστερά.

Θεωρούν δε τόσο αυτονόητο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από καιρό ένα ευρωπαϊκό κράτος, με σταθερό και εδραιωμένο δημοκρατικό καθεστώς, που ούτε τους περνά από το μυαλό ότι μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ σημαντικό η διολίσθηση στον αυταρχισμό και ο, δήθεν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σταδιακός ακρωτηριασμός του κράτους δικαίου.

Για όλους αυτούς το ουσιώδες πρόβλημα είναι μόνον το οικονομικό και η επίλυση ή η άμβλυνση του, με κάθε μέσο, είναι αυτό που πρέπει πάση θυσία να πετύχουμε. Και παγιδεύονται έτσι στην παραμέληση του μέσου, παραβλέποντας την υποβάθμιση της δημοκρατίας..

Όταν η παραπάνω μοιραία πλάνη γίνει αντιληπτή, όμως, θα είναι πολύ αργά για να διορθωθεί οτιδήποτε. Και στην περίπτωση αυτή καμία βοήθεια των εταίρων μας δεν θα μπορεί να αποτρέψει τα δεινά που θα ακολουθήσουν. Μερικά δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί, αν το θελήσουν οι ισχυρές χώρες, να πιστωθούν σε δευτερόλεπτα, με το πάτημα ενός κουμπιού, στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν μπορεί να γίνει όμως το ίδιο για το φρόνημα, τους θεσμούς, την πίστη σε αυτούς και τις δόσεις κοινωνικής ειρήνης, που κάποια στιγμή θα διαπιστώσουμε εν θερμώ ότι μας λείπουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

who"s online